کتابخانه و مراکز اطلاعرسانی بیمارستان روزبه، داری یک خط مشی مدون مجموعهسازی که با هدف نیازسنجی، گردآوری، سازماندهی و اشاعه اطلاعات شکل گرفته است. باید توجه داشت که مجموعهسازی نخستین رکن در کتابداری و اطلاعرسانی و کتابخانههاست؛ زیرا سایر فعالیتهای کتابخانه بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم پس از مجموعهسازی شروع میشود و کمیت و کیفیت دو رکن دیگر کتابخانه یعنی سازماندهی و اشاعه اطلاعات بهشدت متأثر از آن است. تأمین منابع اطلاعاتی بهصورت درست، بهموقع و متناسب با نیازهای مراجعان میتواند باعث غنیسازی مجموعه و رفع نیاز مخاطبان، گردد. با توجه به این مطالب داشتن یک خطمشی مدون مجموعهسازی در یک کتابخانه دانشگاهی دارای اهمیت خاصی میباشد.
مجموعهسازی:
مجموعهسازی عبارت است از عمل یا فرایند نیازسنجی، انتخاب، سفارش، تهیه و دسترسپذیر ساختن محتوای منابع اطلاعاتی موردنیاز جامعه کتابخانه از راههای خرید، مبادله یا سایر روشهای مرسوم و ارزیابی مداوم آنها
جامعه کتابخانه:
جامعه کتابخانه بیمارستان روزبه متشکل از کلیه اعضای هیئتعلمی، پزشکان، دستیاران، دانشجویان و کارکنان بیمارستان میباشد.
منابع کتابخانه:
شامل کتابهای فارسی و لاتین (چاپی یا الکترونیک)، پایان نامه های فارسی و لاتین می باشد.
دامنه و پوشش:
کلیه منابع مورد نیاز گروههای مختلف ( روانپزشکی، مغز و اعصاب، دارو شناسی، روانشناسی، پرستاری و...) حاضر در بیمارستان دکتر روزبه
معیار کلی انتخاب و تهیه منابع:
انتخاب بر اساس نیاز سنجی جامعه کاربران کتابخانه و بر اساس رسالت کتابخانه، نیازهای گروههای آموزشی موجود در بیمارستان، بودجه تخصیص داده شده و تقسیم بندی بودجه بین گروههای آموزشی حاضر در بیمارستان، انجام می گیرد.
انتخاب منابع:
مسئولیت انتخاب مواد: مسئولیت اصلی انتخاب مواد با مسئول کتابخانه است. وی وظیفه سیاستگذاری، تدوین آییننامههای انتخاب، وجین و اهداء منابع و نظارت بر فرایند مجموعهسازی و ارزیابی مجموعه کتابخانه را به عهده دارد. مسئول کتابخانه با هماهنگی مدیر گروهای پزشکی و با در نظر گرفتن نیازهای اعضاء هیئتعلمی به ارائه یک لیست منسجم به کمیته تأمین منابع علمی اقدام مینماید.
کمیته تأمین و انتخاب منابع علمی:
اعضاء کمیته انتخاب و تأمین منابع علمی متشکل از ریاست بیمارستان، معاون آموزشی بیمارستان، سرپرست کتابخانه میباشد.
روش تهیه منابع:
خرید: تهیه منابع از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، خرید از انتشارات مختلف در طول سال برحسب نیاز موردی
اهدا: کتبی که از طریق افراد به کتابخانه اهدا می شود که پس از بررسی توسط کارشناس کتابدار، کتب مورد نیاز به مجموعه اضافه می شود.
نحوه سفارش:
درخواست منابع از طریق جامعه هدف به مسئول کتابخانه ارسال می گردد. منابع درخواستی توسط مسئول کتابخانه بررسی شده، سپس براساس آخرین ویرایش و برآورد قیمت جهت هر گروه و با تبادل نظر با ریاست کتابخانه، کتب تهیه می گردد.
مجموعه سازی از طریق منابع اهدایی:
یکی از روشهای مورد استفاده در مجموعهسازی و تأمین منابع کتابخانه، دریافت منابع اهدایی است. هدایا شامل منابعی است که داوطلبانه و بدون انتظار پاداش به کتابخانه داده میشود. دریافت منابع اهدایی باید بر اساس خطمشی مجموعهسازی صورت پذیرد.
شرایط پذیرش منابع اهدایی:
همخوانی موضوع کتابهای علمی با مجموعه کتابخانه. جدید و بهروز بودن تاریخ انتشار کتاب (تاریخ انتشار آنها بیش از ۴ سال قبل نباشد). دارا بودن ظاهر فیزیکی مناسب، قابلاستفاده و بدون قلمخوردگی. لذا منابع اهدایی باید به شکل کتاب بوده و بهصورت جزوه و یا اوراق پراکنده نباشد.
تبصره: بدیهی است کتابخانه درزمینه نگهداری و یا اهداء کتابها به سایر کتابخانهها، اختیار تام خواهد داشت و هیچ شرطی از جانب اهداءکنندگان نمیپذیرد.
انواع منابع اهدایی:
- اهدایی از طرف جامعه استفادهکننده
- اهدایی ناشران
- اهدایی نویسنده یا مترجم
- کتابخانههای شخصی
• قوانین و مقررات کتابخانه
1- رعایت سکوت و آرامش در داخل کتابخانه الزامی است.
2- صحبت کردن با تلفن همراه در کتابخانه ممنوع می باشد.
3- همکاری با کتابداران کتابخانه جهت برقراری نظم و آرامش داخل سالن الزامی است.
4- همراه داشتن کیف به داخل سالن مطالعه ممنوع می باشد و کتابخانه هیچگونه مسئولیتی در حفاظت و نگهداری وسایل دانش پژوهان به عهده نخواهد داشت.
5- دانش پژوهان پس از استفاده از کتب، آنها را روی میز مطالعه قرار داده و فایل کتب مطالعه شده را، به عهده کتابداران بگذارند.
6- شبکه فقط جهت جستجوی مقالات علمی بوده، حداکثر زمان استفاده نیم ساعت، که در صورت لزوم و نبود مراجعه کننده بعدی، می توان زمان استفاده را افزایش داد.
7- از خوردن، آشامیدن در داخل سالن کتابخانه خودداری فرمایید.
مسیرهای دسترسی به بیمارستان روزبه از راه آهن تهران:
پس از پیاده شدن در ایستگاه راهآهن تهران میتوان از مسیر زیر به وسیله اتوبوس، تاکسی یا به صورت پیاده به بیمارستان روزبه دسترسی پیدا کرد:
ایستگاه میدان راهآهن تهران: میدان راهآهن، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
مسیرهای دسترسی با اتوبوس به بیمارستان از ایستگاه راهآهن تهران:
ایستگاه راهآهن تهران: برای دسترسی به بیمارستان روزبه از طریق اتوبوس، میتوانید اتوبوسهای خط پایانه معین به شهرک والفجر را سوار شده و در ایستگاه روزبه (روبروی درب اصلی بیمارستان روزبه) پیاده شوید.
مسیرهای دسترسی به بیمارستان روزبه از مترو تهران:
ایستگاههای میدان منیریه (خط 3)، میدان حر (خط 2)، میدان راهآهن (خط 3) و میدان انقلاب (خط 4) برای دسترسی به این مرکز استفاده کنند. پس از پیاده شدن از مترو میتوانید با اتوبوس، تاکسی و یا به صورت پیاده از مسیرهای زیر به این بیمارستان مراجعه کنید:
ایستگاه مترو میدان منیریه: خیابان شهید معیری، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ایستگاه مترو میدان حر: خیابان دانشگاه جنگ، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ایستگاه مترو راهآهن: میدان راهآهن، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ایستگاه مترو میدان انقلاب: میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
مسیرهای دسترسی به بیمارستان روزبه از اتوبوس تهران:
ترمینال جنوب: برای دسترسی به بیمارستان روزبه از طریق اتوبوس، میتوانید خط اتوبوس پایانه جنوب به میدان انقلاب را سوار شده و در ایستگاه روزبه (روبروی درب اصلی بیمارستان روزبه) پیاده شوید.
ترمینال غرب: برای دسترسی به بیمارستان روزبه از طریق اتوبوس، میتوانید اتوبوس های BRT میدان آزادی به پایانه خاوران را سوار شده و در ایستگاه میدان رازی پیاده شده سپس در خیابان کارگر به سمت شمال سوار اتوبوس شده و در ایستگاه روزبه (روبروی درب اصلی بیمارستان روزبه) پیاده شوید.
ترمینال شرق: برای دسترسی به بیمارستان روزبه از ترمینال شرق میتوانید به وسیله اتوبوسهای BRT تهرانپارس به میدان آزادی به میدان انقلاب مراجعه کرده و از آنجا با اتوبوسهای خط راهآهن در ایستگاه روزبه (روبروی درب اصلی بیمارستان روزبه) پیاده شوید.
ترمینال بیهقی (آرژانتین): برای دسترسی به بیمارستان روزبه از طریق اتوبوس، میتوانید اتوبسهای خط پایانه بیهقی به میدان انقلاب را سوار شده و سپس در میدان انقلاب پس از پیاده شدن، در همان ایستگاه اتوبوسهای پایانه معین به شهرک والفجر را سوار شده و در ایستگاه روزبه (روبروی درب اصلی بیمارستان روزبه) پیاده شوید.
مسیرهای دسترسی با اتوبوس به بیمارستان از ایستگاه راهآهن تهران:
ایستگاه راهآهن تهران: برای دسترسی به بیمارستان روزبه از طریق اتوبوس، میتوانید اتوبوسهای خط پایانه معین به شهرک والفجر را سوار شده و در ایستگاه روزبه (روبروی درب اصلی بیمارستان روزبه) پیاده شوید.
مسیرهای دسترسی به بیمارستان روزبه از تاکسی تهران:
ترمینال جنوب: خیابان صاحب جمع، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ترمینال غرب: میدان آزادی، خیابان آزادی، میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ترمینال شرق: خیابان دماوند، خیابان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ترمینال بیهقی (آرژانتین): بزرگراه مدرس، میدان ولیعصر (عج)، بلوار کشاورز، میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
مسیرهای دسترسی با تاکسی به بیمارستان از فرودگاهها:
فرودگاه بینالمللی مهرآباد: بزرگراه مخصوص، میدان آزادی، خیابان آزادی، میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
فرودگاه امام خمینی: آزادراه خلیج فارس، بزرگراه نوب، میدان 9 دی، خیابان هلال احمر، میدان رازی، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
مسیرهای دسترسی با تاکسی به بیمارستان از ایستگاه راهآهن:
ایستگاه راهآهن تهران: میدان راهآهن، کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
مسیرهای دسترسی به بیمارستان روزبه از فرودگاه تهران:
مسیرهای دسترسی با تاکسی به بیمارستان از فرودگاهها:
فرودگاه بینالمللی مهرآباد: بزرگراه مخصوص، میدان آزادی، خیابان آزادی، میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
فرودگاه امام خمینی: آزادراه خلیج فارس، بزرگراه نوب، میدان 9 دی، خیابان هلال احمر، میدان رازی، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
مسیرهای دسترسی به بیمارستان روزبه از پایانه های برون شهری:
ترمینال جنوب: بزرگراه بعثت، بلوار دشت آزادگان، پل جوادیه، بزرگراه نوب، خیابان قزوین، خیابان هلال احمر، میدان رازی، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ترمینال غرب: میدان آزادی، بزرگراه آیت الله سعیدی، 45 متری زرند، خیابان قزوین، خیابان هلال احمر، میدان رازی، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ترمینال شرق: بزرگراه شهید یاسینی، بزرگراه بسیج، بزرگراه محلاتی، خیابان مصطفی خمینی، خیابان مولوی، میدان رازی، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه
ترمینال بیهقی (آرژانتین): میدان آرژانتین، بزرگراه مدرس، میدان ولیعصر، بلوار کشاورز، خیابان 16 آذر، خیابان انقلاب، میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، بیمارستان روزبه